Welkom bij Tasty Biotope

Voedselbossen en eetbare tuinen

Voor een landschap vol biodiversiteit!

Hoe kan Tasty Biotope u helpen?

Rondleiding bij Tasty Biotope: 'Proef en ontmoet de voedselbostuin'

Adviesgesprek voor eetbare tuin of voedselbos

Professioneel ontwerp voor tuin of voedselbos

 Workshops en cursussen op maat

Projectbegeleiding bij   aanleg voedselbossen


Wij zijn er voor particulieren, agrariërs, overheden en professionals in het groen.

Deskundig. Vriendelijk. Persoonlijk. Op maat.


Voor meer nieuws, mooie tuinfoto's en leuke weetjes, volg ons op:

en lees onze bodemrubriek in Voedselbossen Magazine!


Activiteiten 2025

De activiteitenkalender voor 2025 is rond!

Bekijk snel onze workshops, rondleidingen en de uitgebreide vrijdagmiddag cursus.

Download de hele kalender hier

Wij verzorgen ook lezingen, voedselbos- en tuinworkshops op maat.


Wat is een voedselbos? En een eetbare tuin?

In een voedselbos groeien vaste planten met eetbare delen, zoals vruchten, noten en bladeren. Ook planten die de vruchtbaarheid van bodem en het ecosysteem ondersteunen vindt u in een voedselbos.

 

De vegetatie wordt in verschillende hoogtelagen en met een grote diversiteit aangeplant. Hierdoor ontstaat een rijk en eetbaar ecosysteem met bomen, struiken en kruiden en een rijke biodiversiteit. 

 

Om uw perceel met eetbare planten officieel een voedselbos te mogen noemen, moet het minimaal 0,5 hectare (5000 m²) groot zijn en op zijn minst drie vegetatielagen bevatten. Is uw perceel kleiner, dan spreekt u van een voedselbostuin of eetbare tuin. Ook een voedselbostuin kan ecologisch ontzettend rijk zijn en daardoor heel waardevol voor vogels, insecten, amfibieën, kleine zoogdieren en het bodemleven, vol biodiversiteit dus! En niet te vergeten: volop oogst opleveren!
Meer weten? Lees ook ons artikel over eetbare tuinen in Voedselbossen Magazine.

 

Advies of inspiratie nodig voor uw voedselbos of eetbare tuin met veel biodiversiteit? Boek een rondleiding of een workshop bij Tasty Biotope of vraag een adviesgesprek aan.

 


Tasty Biotope in Voedselbossen Magazine

Bodemrubriek in Voedselbossen Magazine

De bodem… wat weten we daar eigenlijk van? Hij bloeit niet, hij maakt geen geluid en alleen het bovenste laagje is soms zichtbaar. Het is de stille kracht onder onze voedselbossen en eetbare tuinen. Pas als planten niet goed groeien, wordt er naar de bodem gekeken. Te nat? Te arm?

Voor Voedselbossen Magazine schijft Iris ieder kwartaal een rubriek over de bodem. Voedselbossen Magazine is hier te bestellen.

Winter 2024

'Hemel en Aarde' is het thema van de wintereditie van Voedselbossen Magazine. Organisch materiaal in de bodem vormt de brug tussen de aarde en de lucht. Hoe dat precies zit, lees je in het artikel hieronder.

Herfst 2024

Het herfstnummer van Voedselbossen Magazine heeft als thema 'Mens en Dier'. Daar mag het bodemleven natuurlijk niet bij ontbreken! Lees hieronder het artikel over het bodemvoedselweb.

Zomer 2024

In het zomernummer staat het minerale bodemdeel centraal; de tot gruis gemalen rotsblokken waaruit een bodem is opgebouwd. Het formaat van die kleine minerale deeltjes heeft grote invloed op de bodemkenmerken. Lees hieronder het hele artikel.

Voedselbostuinen in Voedselbossen Magazine

Voedselbossen blijken een ultieme combinatie tussen landbouw en natuur en dat ontdekken steeds meer mensen. Maar een echt voedselbos, zo eentje van een halve hectare of meer, is niet voor iedereen weggelegd. Er is wel grond voor nodig…

Eetbare tuinen zijn mini-voedselbossen met vaste planten en kunnen overal gerealiseerd worden, ook in uw eigen achtertuin. Voor het lentenummer 2024 van Voedselbossen Magazine schreef Iris een artikel over de kracht van eetbare tuinen voor ons en voor de natuur.


Rondleiding 'Proef en ontmoet de eetbare tuin'

Bent u benieuwd hoe een voedselbostuin eruit ziet? Tijdens een rondleiding op locatie bij Tasty Biotope in Stompwijk (Zuid-Holland) kunt u onze florerende eetbare tuin zien én proeven.

 

U maakt kennis met eetbare voedselbosplanten, krijgt uitleg over de opbouw en het onderhoud van een voedselbostuin en u kunt al uw vragen over eetbare tuinen en voedselbossen stellen. 

 

Een rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur, is inclusief ontvangst met koffie/thee én een eetbare plant voor de start van uw eigen eetbare tuin.

 

Het tarief hiervoor is €20 p.p. incl. BTW.*

 

In 2025 vinden de rondleidingen van 13:30-15:00u plaats op:

vrijdag 18 april                 dinsdag 10 juni

zaterdag 10 mei               vrijdag 11 juli

woensdag 21 mei            zaterdag 6 september

 

Inschrijven kan via het contactformulier.

Wilt u met een groep een rondleiding volgen? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

 

* Na de rondleiding ontvangt u een tegoedbon van €20 in te wisselen voor korting op een adviesgesprek, tuinontwerp, workshop of cursus bij Tasty Biotope.

Dit zeggen deelnemers over de rondleiding 'Proef en ontmoet de eetbare tuin':

‘Zoveel nieuwe smaken geproefd tijdens de rondleiding, fantastisch!’

‘Iris vertelt bevlogen over voedselbossen terwijl je tussen de vogels, bijen en vlinders loopt. Hele leuke middag gehad!’

'Wat een heerlijke groene oase! De rondleiding heeft me veel ideeën gegeven voor mijn eigen tuin.'


Cursusaanbod

Voor particulieren: starten met voedselbos en eetbare tuin

Wilt u meer leren over voedselbossen en eetbare tuinen?

 

We bieden rondleidingen en een eendaagse workshop om kennis te maken met eetbare tuinen.

 

Daarnaast biedt Tasty Biotope een instapcursus over voedselbos(tuinen). In 4 vrijdagmiddagen leert u de basisbeginselen van de voedselbos(tuin) kunt u vol vertrouwen aan de slag met uw eigen voedselbos of eetbare tuin.

 

U kunt de cursus volgen met of zonder een stap-voor-stap ontwerpmodule

Voor groenprofessionals & overheden

Krijgt u als professional ook steeds meer vraag naar natuurlijke en eetbare tuinen of naar openbaar groen dat de biodiversiteit vergroot? 

 

Tasty Biotope biedt een kennismakingsworkshop en uitgebreidere bijscholing aan speciaal voor hoveniers, overheden en andere professionals in het groen.

 

Hierin leert u meer over geschikte eetbare beplanting, het vergroten van de biodiversiteit, de vegetatieopbouw en het belang van het bodemleven.

Tasty Biotope on demand

Wij verzorgen ook lezingen en workshops op maat. Klik hier voor meer informatie.


Onze projecten in design en begeleiding

Tasty Biotope heeft een verscheidenheid aan projecten uitgevoerd in de regio Zuid-Holland, Utrecht en Limburg. Van particuliere tuinen tot grootschalig agrarisch terrein. 

Tuin 450 m², Voorschoten

Tuin 1000 m², Leidschendam

Voedselbos 1 hectare, Woerden

Omvormen weiland tot voedselbostuin

2000 m², Bocholtz (ZL)

Voedselbos 5 hectare, Utrecht

Achtertuin 170 m², Utrecht

Wilt u meer weten over onze projecten of kunt u onze hulp gebruiken bij uw eigen project? Neemt u contact met ons op, wij staan klaar voor:

  • design van uw voedselbos of eetbare tuin, van klein tot groot
  • projectbegeleiding voor de realisatie van uw voedselbos

FAQ - Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een agrarisch en een botanisch voedselbos?

Een agrarisch voedselbos is een nieuwe, officiële landbouwmethode en wordt aangeplant op agrarische grond. De boer wil op duur een boterham verdienen aan de oogst van het voedselbos. Het wordt ook wel een productievoedselbos genoemd en meestal aangeplant in systematische rijen.

Een botanisch of romantisch voedselbos wordt in organische vormen aangelegd naar voorbeeld van de natuur. De eetbare gewassen staan door elkaar waardoor oogsten tijdrovend kan zijn. Dit type voedselbos is vaak van particuliere eigenaren die niet van de inkomsten van oogst hoeven te leven. Educatie en recreatie in het voedselbos kan wel een verdienmodel zijn.

Kan een tuin ook te klein zijn om te vergroenen?

Absoluut niet! Van ieder formaat tuin kan een eetbare oase gemaakt worden. U zult misschien bereid moeten zijn om wat bestrating op te offeren, maar we houden altijd ruimte voor een fijne zitplek. U moet immers wel van al het moois kunnen genieten.

Waarom is het starten van een voedselbos(tuin) een goed idee?

Een voedselbos(tuin) staat bol van het leven. Daar kunt u in ieder seizoen intens van genieten en u helpt de biodiversiteit er enorm mee. Bovendien levert een voedselbos of een eetbare tuin ook lekker, gezond en onbespoten eten op. Romige noten, sappige appels en peren, een hele keur aan bessen, kruiden, eetbare bladeren en stengels etc. Het hele jaar door kunt u oogsten uit een voedselbos(tuin). Ook komen er steeds meer recepten om de oogst te bewaren of te verwerken tot een heerlijke maaltijd.

Groeit er ook sla in een voedselbos?

De beplanting in een voedselbos of een eetbare tuin is meerjarig. Dat wil zeggen dat ze één keer aangeplant worden en daarna voor vele jaren (soms eeuwen) doorgroeien en voedsel blijven produceren. 

Eenjarige groenten, zoals aardappels, wortelen en pompoenen, vindt u niet in een voedselbos. Ze kunnen wel een klein onderdeel zijn van een voedselbostuin of in de eerste jaren inkomsten voor de boer opleveren als het productievoedselbos nog moet groeien.

De sla zoals die in de supermarkt te koop is, groeit dus meestal niet in een voedselbos. Toch kan een verse salade wel uit een voedselbos komen. Er zijn veel soorten eetbaar blad van bomen, struiken en kruiden die een heerlijke salade kunnen vormen. Blad van de linde, russische hisbiscus, valeriaan zijn hiervoor zeer geschikt.

Is er plaats voor dieren in een voedselbos(tuin)?

De meeste voedselbossen in Nederland herbergen geen dieren. Meestal gaat het om jonge voedselbossen die te veel zouden lijden onder het hoefgetrappel of de vraat van boerderijdieren. Er wordt wel volop geëxperimenteerd met dieren in andere agroforestry systemen.

In de toekomst, als er landelijk meer ervaring is met voedselbossen, is het kleinschalig houden van boerderijdieren wellicht een toevoeging aan sommige (onderdelen van) voedselbossen.

Voedselbostuinen zijn uiteraard te klein voor grotere boerderijdieren, maar ook kleinere dieren als kippen en konijnen kunnen voor ongewenst geknabbel aan de vegetatie zorgen. Echter, hoe groter het oppervlak, hoe minder de vraatschade; de voedselbostuin van Tasty Biotope heeft drie kippen en die scharrelen zonder noemenswaardige schade in het rond. Dus het kán wel. 

Staat er ook onkruid in een voedselbos(tuin)?

Dat hangt er vanaf wat u onkruid noemt... In een voedselbos(tuin) staan in de startfase zeker planten als brandnetel, hondsdraf en distel. Deze hebben een belangrijke rol in de verbetering van de bodemkwaliteit en u kunt er bovendien prima van oogsten. Thee, soep, pesto; vers vanuit uw voedselbos(tuin)! Als de beplanting divers is, zullen de spontane (on)kruiden zelden de overhand nemen. Kom het met eigen ogen bekijken in de voedselbostuin van Tasty Biotope.

Is het veel werk om een voedselbostuin te onderhouden?

Nee. In een voedselbostuin blijft de bodem bedekt, waardoor onkruiden minder makkelijk ontkiemen. Bovendien ondersteunt de grote diversiteit aan beplanting een snelle groei van eetbare bomen en struiken. In een jonge voedselbostuin bestaat het onderhoud vooral uit het vrijhouden van de looppaden en de nieuwe beplanting. In een later stadium kan er soms snoei nodig zijn, maar veel eetbare beplanting kan zonder snoei.


Contact

Nieuwsgierig geworden naar een voedselbos(tuin) of de activiteiten van Tasty Biotope? Stuur ons een bericht via het contactformulier of WhatsApp.


Delen is fijn!

Enthousiast over onze workshops, ontwerpen en andere activiteiten? Deel onze website op je socials!