Ik ben Iris Dautzenberg, de oprichter van Tasty Biotope.

Mijn missie is om de kracht van voedselbossen en eetbare tuinen aan iedereen te laten ervaren.

Door belangstelling voor ecologie én gezond voedsel, ben ik mij tien jaar geleden gaan verdiepen in landbouwsystemen en tuinen met een positieve impact op de omgeving. Al snel kwam ik uit bij voedselbossen en eetbare tuinen en werd ik overtuigd door hun waarde voor mens en natuur.

Er volgden een hoveniersopleiding, cursussen, vele boeken en de nodige praktijkervaring. Toen was het tijd om de sprong te nemen: mijn carrière in het wetenschappelijk onderzoek verruilde ik voor een leven in eetbare tuinen en voedselbossen. Kortom, in een Tasty Biotope.

Voedselbossen staan voor een positief verhaal. De bomen, struiken en kruiden in een voedselbos vormen een ecosysteem dat zichzelf steeds rijker maakt: in biodiversiteit, in bodemgezondheid, in koolstofopslag, in waterretentie én in oogst.

Dit vertaalt zich in een goed verdienmodel voor agrariërs en gezonde oogst voor particulieren met een eetbare tuin. 

Daarom werken we bij Tasty Biotope graag samen met agrariërs, particulieren en groenprofessionals om voedselbossen en eetbare tuinen verder te ontwikkelen. Samen gaan we voor een gezonde, groene en sterke omgeving!


Iris Dautzenberg, PhD

  • BSc & MSc Biotechnologie - Wageningen Universiteit (2008)
  • Promotie Viroimmunotherapie - Leiden Universiteit (2018)
  • Hoveniersopleiding - Wellantcollege Houten (2016)

Cursussen:

  • Biologisch-dynamisch tuinieren - Alma Huiskens (2014)
  • PDC (Permaculture Design Course) - Stichting Permacultuur Onderwijs (2019)
  • Voedselbosontwerp - Food Forest Factory (2022)
  • Plantenvermeerdering - Voedsel uit het Bos, Martijn Aalbrecht (2023)
  • Masterclass Voedselbosbouw - Wouter van Eck (2024)