Lekkers uit de wintertuin

Gepubliceerd op 27 februari 2024 om 19:47

Maarts viooltje in bloei, lekker in salades

Een eetbare tuin of voedselbos leg je (meestal/ook/vooral) aan om uit te oogsten. Nu staat de winter niet bekend om zijn overvloedige oogst. In de zomer en herfst vind je veelvoud aan bladeren, fruit en noten die je kan oogsten, zeker uitgedrukt in calorieën.

Tóch moeten we deze tijd van het jaar niet uitvlakken. In de winter, zeker nu het best warm is, kun je al een heel aantal lekkere gezonde planten oogsten. Je eet er je buik niet van rond, maar wat betreft vitaminen en mineralen is het een zeer waardevolle aanvulling op je dagelijkse dieet.

Vooral de kruidachtigen, de plantenlaag die in de winter bovengronds bijna helemaal verdwijnt, beginnen nu weer tevoorschijn te komen. Juist de planten die spontaan verschijnen in voedselbos of eetbare tuin zijn er vroeg bij. Veel van deze soorten worden vaak niet op waarde geschat en gezien als onkruid dat moet worden bestreden. Dat is zonde, want zevenblad, weegbree, paardenbloem, hondsdraf, brandnetel etc. is goed te gebruiken in de keuken en enorm gezond. (Dan laten we de waarde voor de omringende planten, insecten en het bodemleven nog buiten beschouwing.)

Klein hoefblad in bloei

Look-zonder-look

Thee

Het makkelijkste dat je kan maken van de kruidlaag is thee. Van vrijwel alle eetbare kruidachtigen kun je heerlijke thee zetten. Brandnetelthee is een echte aanrader en verrassend zacht van smaak. Ook van de aangeplante kruiden zoals munt, citroenmelisse en valeriaan zet je heerlijke frisse thee. Het loont de moeite om te experimenteren met verschillende melanges van kruiden om zo je favoriete mix te ontdekken. Duizendblad, hondsdraf, aardbeiblad, het kan er allemaal in.

Salade

Veel spontane en aangeplante kruiden die nu opkomen zijn ook geschikt voor het maken van een gemengde salade. Hierin verwerk je geen grote hoeveelheden van één soort, maar maak je een mix van verschillende soorten. Zo gaat geen smaak overheersen en wordt het geheel niet te sterk. Lekkere mixen zijn bijvoorbeeld valeriaan, paardenbloemblad, look-zonder-look, knopkruid, kleefkruid, zevenblad, vogelmuur en veldkers met bloemen van klein hoefblad, maarts viooltje en paardenbloem. Vind je de smaak toch te sterk, meng er dan wat veldsla uit je groentetuin of de winkel door.

Ook gevlekt longkruid is lekker in salades

Bloeiende honingbes

Krachtpatsers

Heb je meer tijd en zin, dan kun je in de winter ook de wortels van sommige planten verwerken in gerechten. Het is even een klusje maar de wortels van mierikswortel, grote klis en teunisbloem kun je uitgraven en gebruiken in de keuken. Neem van de grote klis en teunisbloem vooral de eenjarige wortels, want van planten die al gebloeid hebben is de wortel vaak wat vlezig. Ze zijn lekker in een stamppot, groentesoep of in het zuur om later als smaakmaker bij de maaltijd te voegen. Mierikswortel gebruik je vooral rauw en wordt geraspt gebruikt in sauzen en bij aardappels en eieren. De voedingswaarde van de wortels is hoog omdat de plant in de winter hier zijn energievoorraad heeft opgeslagen. Echt krachtvoer dus.

 

Kortom, ook in de winter en het vroege voorjaar valt er al heel wat te oogsten uit de eetbare tuin en het voedselbos. Andere eetbare soorten, zoals de honingbes en de hazelaar, staan nu in bloei. Zo kunnen we ons al verheugen op de bessen en noten later dit jaar.

Wil je er meer over weten? In april en mei zijn er rondleidingen en workshops in de tuin Tasty Biotope. Zo kun je in een ontspannen setting de oogst van het seizoen zelf proeven en al je vragen stellen. Op 12 april start er bovendien een nieuwe reeks van de 'Basiscursus voedselbos en eetbare tuin'. Hierin leer je alles om zelf aan de slag te gaan in je tuin of voedselbos. Voor meer informatie over de rondleidingen, workshops en de cursus: www.tastybiotope.nl of stuur een mailtje naar info@tastybiotope.nl

Je bent van harte welkom!